Οι διαταραχές φώνησης μπορεί να οφείλονται σε:
Η διάγνωση γίνεται από
ΩΡΛ Ιατρό (Φωνίατρο), εξειδικευμένο στις διαταραχές της φωνής, με τη χρήση ενδοσκοπικών μέσων. Αρκετές φορές, όταν το πρόβλημα είναι σοβαρό και αρκετά εγκατεστημένο χρειάζεται χειρουργική αφαίρεση του προβληματικού ιστού (π.χ. πολύποδας ή κύστη στις φωνητικές χορδές).
Συνήθως, η πλειοψηφία των δυσφωνιών οφείλεται σε λανθασμένη χρήση της φωνής και γενικότερα ολόκληρου του φωνητικού μηχανισμού. Γι’ αυτό, σε όλες τις περιπτώσεις συνίσταται άμεση διάγνωση και λογοθεραπευτική αντιμετώπιση από
Ειδικό Φωνοθεραπευτή, δηλαδή Λογοθεραπευτή εξειδικευμένο σε προβλήματα φωνής. Ο φωνοθεραπευτής παρέχει γνώσεις σχετικά με τη φωνητική υγιεινή και τη σωστή χρήση φωνής εξατομικευμένα στην περίπτωση του κάθε ασθενή. Κατά την διάρκεια της αποκατάστασης των προβλημάτων φωνής χρησιμοποιούνται εξειδικευμένες μέθοδοι θεραπείας της φωνής, τεχνικές και φωνητικές ασκήσεις οι οποίες στοχεύουν:
- στην εκμάθηση και χρήση της σωστής αναπνοής.
- στην ενδυνάμωση των φωνητικών χορδών και των μυών μέσω ειδικών ασκήσεων φώνησης.
- στη σταθεροποίηση και επέκταση του εύρους της φωνής με λογοθεραπευτική παρέμβαση.
- στην αύξηση της φωνητικής παραγωγής του ασθενή.
- στη βελτίωση της ποιότητας της φωνής του σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες (κοινωνικές ή επαγγελματικές).
- στη σωστή στάση του σώματος και κατά συνέπεια των οργάνων της φώνησης.
Η φωνοθεραπευτική παρέμβαση και η σωστή εκμάθηση παραγωγής της φωνής είναι σημαντική για την αντιμετώπιση της δυσφωνίας ανεξάρτητα από την αιτία που προκλήθηκε.
Η
Φωνοθεραπεία συνιστάται όταν η φωνή ακούγεται βραχνή, ασθενική, πιεσμένη, διακεκομμένη ή κουρασμένη. Με τη θεραπεία φωνής βελτιώνεται η ποιότητα, η καθαρότητα και η δύναμη της φωνής, μειώνεται η βραχνάδα, βελτιώνεται ο τρόπος χρήσης αναπνοής-φώνησης και ο ασθενής επανέρχεται πλήρως στις φωνητικές του υποχρεώσεις χωρίς κανένα σύμπτωμα φωνητικής κόπωσης.