Ομαδικά προγράμματα Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Ψυχοθεραπείας

Ομαδικά Προγράμματα Λογοθεραπείας

Ομαδικά Προγράμματα Λογοθεραπείας

  • Οι ομαδικές θεραπείες λογοθεραπείας αποτελούνται από μικρό αριθμό παιδιών 2 έως 4 άτομα τα οποία παρουσιάζουν παρόμοιου τύπου δυσκολίες στην επικοινωνία και την έκφραση. 
  • Επιδιώκεται η ενίσχυση της αλληλεπίδρασης των παιδιών και τίθενται στόχοι για τη διευκόλυνση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Με την κατάλληλη καθοδήγηση από τον λογοθεραπευτή, εντοπίζονται οι διαπροσωπικές ανάγκες του κάθε παιδιού και έτσι ενισχύονται – στοχευμένα - τομείς που χρήζουν βελτίωσης.
  • Προάγεται η διάνθηση του περιγραφικού και του αφηγηματικού λόγου, προωθώντας κατ’ επέκταση και τον εμπλουτισμό του εκφραστικού λεξιλογίου.
  • Επικοινωνιακές δεξιότητες που τα παιδιά έχουν κατακτήσει στις ατομικές τους συνεδρίες γενικεύονται και σε ομαδικό πλέον θεραπευτικό περιβάλλον. Τα παιδιά καταφέρνουν να εκφράζονται απρόσκοπτα σε πλαισιωμένες δραστηριότητες, ενώ παράλληλα μαθαίνουν τις δεξιότητες  του διαλόγου, όπως τη διατήρηση του διαλόγου μέσω της εναλλαγής σειράς, της αντίληψη του θέματος και την κατάλληλη απόκριση σε αυτό. 
  • Συντελείται η εκμάθηση της κατάλληλης χρήσης του κυριολεκτικού και μεταφορικού λόγου και η διάκριση αναμεταξύ τους. 
  • Τα παιδιά κοινωνικοποιούνται και εκφράζουν ιδέες, σκέψεις και συναισθήματα, αναπτύσσοντας – έτσι - μια φιλική σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.
  • Πρόκειται, λοιπόν, για μια ευχάριστη θεραπευτική διαδικασία όπου όχι μόνο ενισχύονται τομείς της επικοινωνίας και της πραγματολογίας, αλλά παράλληλα επιτελείται και η εκμάθηση ορθών εκφραστικών δεξιοτήτων για τη δημιουργία κοινωνικών σχέσεων.

Ομαδικά Προγράμματα Εργοθεραπείας

Ομαδικά Προγράμματα Εργοθεραπείας


Κάθε άτομο, καλείτε καθημερινά να αντιμετωπίσει διάφορες κοινωνικές προκλήσεις που απαιτούν διαφορετικές κοινωνικές δεξιότητες προκειμένου να επιτελέσουν το έργο της κοινωνικοποίησης. Τα ομαδικά προγράμματα εργοθεραπείας, εστιάζουν στο να επιτρέψουν στο παιδί να εξερευνήσει και να αναπτύξει τις ικανότητες του για συμμετοχή σε αυτό. Περιλαμβάνει την αναγνώριση βασικών κοινωνικών δεξιοτήτων και εργαλεία για αυτορύθμιση, καθορισμό στόχων και θετική λήψη αποφάσεων. 


Που στοχεύει το ομαδικό πρόγραμμα;


  • Στους προσωπικούς στόχους που το άτομο θέτει για την συμμετοχή του σε ομάδα.
  • Στην κάλυψη ψυχικών και συναισθηματικών αναγκών, όπως την αύξηση της αυτοπεποίθησης.
  • Στην ενίσχυση των γνωστικών δεξιοτήτων.
  • Στις αισθητηριακές δυσκολίες, όπως είναι η όραση, η ακοή και η αφή. 
  • Στην ενδυνάμωση των τρέχων δυνατοτήτων του ατόμου.
  • Στην ανάπτυξη της συνεργασίας, της αυτοαντίληψης, της αυτοεκτίμησης, την ικανότητα προσοχής και συγκέντρωσης.

Σε ποιους απευθύνεται; 


Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας με στόχο την βελτίωση των κοινωνικών και προσωπικών δεξιοτήτων, όπως είναι η κοινωνική αλληλεπίδραση, η ανακάλυψη του ρόλου μέσα σε ομάδα, οι ηγετικές ικανότητες και στη διευκόλυνση της μάθησης. 


Πως γίνεται η επιλογή μίας ομάδας;


Μία τέτοια ομάδα δημιουργείται σύμφωνα με τις ατομικές ανάγκες του κάθε παιδιού και το δυναμικό του. Με άλλα λόγια, η επιλογή των πόσων ατόμων θα συμμετέχουν στην ομάδα και ποιοι θα ανήκουν σ’ αυτή σχετίζεται με τις ισάξιες δυνατότητες και την υποκείμενη στοχοθεσία.


Μέχρι πόσα άτομα συμμετέχουν; 


Οι ομάδες είναι κλειστού τύπου προκειμένου να επιτευχθούν στόχοι αυτοβελτίωσης. Σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του κάθε συμμετέχοντα -  ο αριθμός ορίζεται από 2 άτομα έως 4. 

Ομαδικά Προγράμματα Ψυχο-εκπαίδευσης παίδων

Ομαδικά Προγράμματα Ψυχο-εκπαίδευσης παίδων


Τα οφέλη και οι στόχοι των ψυχο-εκπαιδευτικών ομάδων είναι:


  • Οι ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για τα παδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, διότι βοηθάνε σημαντικά στην εκπαίδευση κοινωνικών δεξιοτήτων, στην διαχείριση συναισθημάτων και στην εκμάθηση νέων λειτουργικών τρόπων σκέψης και συμπεριφοράς. 
  • Οι ομάδες βοηθούν τα παιδιά να γενικεύσουν και να εφαρμόσουν σε ομαδικό πλαίσιο, τις δεξιότητες και στρατηγικές στις οποίες έχουν εκπαιδευτεί κατά τις ατομικές τους συνεδρίες.
  • Μέσα στην ομάδα τα παιδιά καλούνται να αναπτύξουν την διάθεση της συνεργασίας και να ενδυναμωθούν χωρίς να υπάρχει το αίσθημα της απομόνωσης. 
  • Μέσα από την δυναμική της ομάδας, τα παιδιά θα κατανοήσουν ποιες συμπεριφορές είναι χρήσιμες και θα πειραματιστούν με την εκμάθηση στρατηγικών επίλυσης προβλημάτων που θα βοηθήσουν τα ίδια.
  • Η ένταξη των παιδιών σε μια ομάδα ενισχύει την αυτοεικόνα τους, αναπτύσσει την ενσυναίσθηση και την συναισθηματική νοημοσύνη, καλλιεργεί το πνεύμα της αποδοχής της διαφορετικότητας και της συνεργασίας και ενισχύει τις κοινωνικό-συναισθηματικές δεξιότητες τους. 
  • Η κάθε ομάδα αποτελείται από 2 έως 4 άτομα, τα οποία βρίσκονται στην ίδια περίπου ηλικιακή ομάδα και με παρόμοιες ψυχοσυναισθηματικές ανάγκες.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στο 2104971840, 2114038303

LSVT GLOBAL
Share by: